Cannot get Hyper-V to work on Windows 10: The hypervisor is not running

hyper-v

Hyper-V installs without apparent problem, but then any attempt at launching a virtual machine throws this error :

'<virtual machine name>' failed to start.

Virtual machine '<virtual machine name>' could not be started because the hypervisor is not running.

System info:

  • Windows 10 Enterprise 1803 17134.523
  • ASUS PRIME B350-PLUS
  • AMD Ryzen 5 1600X

Here is the output of the various software I've checked :

  • ASUS UEFI BIOS Utility > Advanced Mode > Advanced > CPU Configuration

    NX Mode                     Enabled
    SVM Mode                    Enabled
    SMT Mode                    Auto
    Core Leveling Mode          Automatic mode
    
  • Task Manager > Performance

    Virtualization: Enabled
    
  • msinfo32.exe > System Summary

    Hyper-V - VM Monitor Mode Extensions                   Yes
    Hyper-V - Second Level Address Translation Extensions  Yes
    Hyper-V - Virtualization Enabled in Firmware           Yes
    Hyper-V - Data Execution Protection                    Yes
    
  • coreinfo.exe -v

    AMD Ryzen 5 1600X Six-Core Processor
    AMD64 Family 23 Model 1 Stepping 1, AuthenticAMD
    Microcode signature: 00000000
    HYPERVISOR      -       Hypervisor is present
    SVM             *       Supports AMD hardware-assisted virtualization
    NP              *       Supports AMD nested page tables (SLAT)
    
  • bcdedit.exe > Windows Boot Loader

    nx                      OptIn
    hypervisorlaunchtype    Auto
    
  • PowerShell > Get-Service -DisplayName Hyper-V*

    Status   Name               DisplayName
    ------   ----               -----------
    Running  vmcompute          Hyper-V Host Compute Service
    Stopped  vmicguestinterface Hyper-V Guest Service Interface
    Stopped  vmicheartbeat      Hyper-V Heartbeat Service
    Stopped  vmickvpexchange    Hyper-V Data Exchange Service
    Stopped  vmicrdv            Hyper-V Remote Desktop Virtualizati...
    Stopped  vmicshutdown       Hyper-V Guest Shutdown Service
    Stopped  vmictimesync       Hyper-V Time Synchronization Service
    Stopped  vmicvmsession      Hyper-V PowerShell Direct Service
    Stopped  vmicvss            Hyper-V Volume Shadow Copy Requestor
    Running  vmms               Hyper-V Virtual Machine Management
    

I have found multiple similar threads on this website and others, and have already tried (all of them to no avail) :

  • Uninstalling and reinstalling Hyper-V (multiple times)
  • Rebooting the machine (cold boot, multiple times)
  • Upgrading my BIOS
  • Upgrading the motherboard chipset driver

Any idea about the next course of action?

Best Answer

  • Your hardware can run Hyper-V according to the specs, so the problem is probably with some settings.

    Check in the BIOS under Advanced Frequency Settings > Advanced CPU Core Settings, if the option named "SVM mode" is set to Enabled. If it is not, enable it, save the BIOS, turn-off the computer and do a cold boot.

    If this does not help, open an elevated Command Prompt and run this command:

    bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto
    

    then reboot the computer, again with a cold boot.

    If this does not work either, check if your setup is really capable of running Hyper-V with the AMD-V with RVI Hyper V Compatibility Utility, running it in elevated mode.