Ubuntu – IBus client for GNU Emacs: Installed, but how to start it

emacsibus

Having recently moved to Linux/Ubuntu, I'm looking for a good editor, and GNU Emacs seems to fit the bill.

One thing I want from a text editor is the ability to handle Unicode Input Method Editors in a "normal way", across the board. For Ubuntu, the "normal way" is via IBus.
However, emacs does not support IBus "off the shelf".

I found a launchpad project: IBus client for GNU Emacs: ibus-el.

I've installed ibus-el and set it up as per the Customize section of this emacswiki IBusMode page. I included the suggested "toggle" keybinding: ;; Use s-SPC to toggle input status

It seems to have installed okay, but I have no idea how to invoke IBus and switch IMEs.

s-SPC doesn't fire up the IBus language panel… I'm stuck 🙁 …so close, yet so far….

Here are the startup *messages*

Loading 00debian-vars...
No /etc/mailname. Reverting to default...
Loading 00debian-vars...done
Loading /etc/emacs/site-start.d/50autoconf.el (source)...done
Loading /etc/emacs/site-start.d/50dictionaries-common.el (source)...
Loading debian-ispell...
Loading /var/cache/dictionaries-common/emacsen-ispell-default.el (source)...done
Loading debian-ispell...done
Loading /var/cache/dictionaries-common/emacsen-ispell-dicts.el (source)...done
Loading /etc/emacs/site-start.d/50dictionaries-common.el (source)...done
Loading /etc/emacs/site-start.d/50festival.el (source)...done
Loading /etc/emacs/site-start.d/50gtk-doc-tools.el (source)...done
Loading /etc/emacs/site-start.d/50ibus-el.el (source)...done
IBus: Xlib.protocol.request.QueryExtension
IBus: Agent successfully started for display ":0.0"

Best Answer

  • I had a good look at the situation again today (more that 2 months later)... as I've mentioned in the comment above (and repeated here)..

    I managed to get it working (although it does has a minor(?) issue with Devanagari script, where it repeats the last character of a word when I press space after the word (temporary workaround: Left+Right+Space) .. I hope to eventually sort it out somehow).... The main problem seemed to be a mismatch between the way Emacs (ibus-el) expected to switch IBus on/off, and how IBus (native) expected it.

    There may have been some other issue(s) involved in getting Emace ibus-el running, but the nett result is that it does work :)