Ubuntu – Keyboard and mouse take a long time to respond on boot

16.04boot

I have recently installed ubuntu 16.04 but i am having some trouble with my mouse and keyboard taking a long time to respond on boot. I have uploaded the dmesg output to gist.

When in the grub menu the keyboard works fine. Once ubuntu boots and gets to the login screen i am unable to type or move my mouse for ~30 seconds.

https://gist.github.com/anonymous/901c50250fdfcd450c22c326e5d527be

lsusb gives the following

Bus 002 Device 002: ID 8087:8001 Intel Corp. 
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8009 Intel Corp. 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 1b1c:1b27 Corsair 
Bus 003 Device 004: ID 058f:6387 Alcor Micro Corp. Flash Drive
Bus 003 Device 003: ID 1b1c:1b2f Corsair 
Bus 003 Device 002: ID 1b1c:1b15 Corsair 
Bus 003 Device 006: ID 046d:0825 Logitech, Inc. Webcam C270
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

and xinput gives the following

⎡ Virtual core pointer                      id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Corsair Corsair STRAFE Gaming Keyboard    id=10   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Corsair Corsair Gaming SABRE RGB Mouse    id=11   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Corsair Corsair Gaming SABRE RGB Mouse    id=12   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Corsair Corsair VOID Wireless Gaming Dongle   id=13   [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                     id=3    [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard               id=5    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=6    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=7    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button                              id=8    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Corsair Corsair STRAFE Gaming Keyboard    id=9    [slave  keyboard (3)]
    ↳ UVC Camera (046d:0825)                    id=14   [slave  keyboard (3)]

Best Answer

If I had the hardware in hand (as you do) I would begin by gradually reducing the number of components on USB Bus 3 and checking the results against previous experience.

In your case, it appears that the Keyboard and Mouse are USB devices and that a device on the USB bus 3 may be causing delays.

My first choice for removal would be the Alcor Micro Corp. Flash Drive as Flash drives are inherently slow and sometimes have problems mounting.

If I still didn't get acceptable results I would disconnect the USB Webcam and try again. (Simply because it appears to be the only other device sharing USB Bus 3 with your keyboard and Mouse.

If I still didn't get acceptable results I would try replacing the Gaming Keyboard and mouse with less sophisticated versions so as to measure the impact of that.

Whether or not you use the USB pass through on the keyboard might also have an impact. Narrowing the field of choices will allow for more in depth examination of root cause.

This approach should help you reduce your time spent waiting on the bus (pun intended) ;-)

Related Question