Ubuntu – Keyboard not working properly in KDE after upgrade to Kubuntu 16.10

16.10kdekeyboard

After having updated Kubuntu from 16.04 (with kubuntu backports ppa enabled) to 16.10 my keyboard does record only a few keys (it ignores most keystrokes).

This happens only in plasma (e.g. Krunner, Application launcher,password dialogues). However, this does not happen in the terminal and in applications (e.g. Libreoffice, firefox, guake, telegram, plasma-discover, kate).

The behavior is irrespective of the keyboard layout chosen (DE,GR,US)

Nonetheless it is very annoying as

  1. I am used to using Alt-F2 + typing to open my applications
  2. I cannot run any GUI applications requiring root (e.g. my own scripts to mount my work network places into my filesystem)

What I have done

Deleting all files under ~/.config containing plasma by running rm *plasma* did not change anything.

Similarly, deleting all files under ~/.cache containing plasma by running rm *plasma* did not change anything.

When I run

killall plasmashell #to stop plasmashell
kstart plasmashell #to restart plasmashell
killall krunner #to stop krunner
krunner #to start krunner

and the following to restart polkit-kde-authentification-agent-1

killall polkit-kde-authentication-agent-1
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libexec/polkit-kde-authentication-agent-1 &

as described in this bug, the aforementioned problems seem to be resolved.

However, they reappear on each restart. Any ideas?

Best Answer

  • As described in this bug replacing ibus for fcitx solved my problem:

    sudo apt purge ibus
    sudo apt install fcitx
    sudo dpkg-reconfigure fcitx
    sudo reboot
    

    Strange thing, after updating to 17.04 I had to redo the above steps... This is some persistent thing. After updating to 17.10 I had to reinstall ibus to rectify this, and then redo the above steps as this problem recurred. (This however leaves me with the problem described in the linked question).