Ubuntu – Realtek rtl8723be wifi drivers not working after upgrading to 5.4.0-37

driverskernelnetworkingrealtek

I have a system running on Ubuntu 20.04, I installed updates provided by Ubuntu. Seems it updated Linux kernel from 5.4.0-33 to 5.4.0-37. After installing the updates, my wifi stopped working, I do not see any entries in the Wifi panel.

I tried to re-install lwfinger's driver again

git clone https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new.git -b rtw88
cd rtlwifi_new/
make
sudo make install

but build failed with the below error:

make -C /lib/modules/5.4.0-37-generic/build M=/home/xyz/script/rtl_kernel5/rtlwifi_new modules
make[1]: Entering directory '/usr/src/linux-headers-5.4.0-37-generic'
  Building modules, stage 2.
  MODPOST 10 modules
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-5.4.0-37-generic'
Making backups
modprobe: FATAL: Module rtwpci not found.
make: *** [Makefile:84: install] Error 1

I could see somebody has raised an issue on issue-tracker https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new/issues/479

Am I missing anything here?

As per Lwfinger's Readme:

If you are running a kernel newer than 5.0, use the drivers built into your kernel. That is a lot less work.

I tried to install drivers to the kernel module:

sudo apt install git dkms
git clone -b rtw88 https://github.com/lwfinger/rtlwifi_new.git
sudo dkms add ./rtlwifi_new
sudo dkms install rtlwifi-new/0.6

installed completed successfully, but the wifi panel still shows no entires. How can I fix this issue?

[EDIT] Adding some more info suggested in comments"

govi@falcon:~$ dkms status
rtlwifi-new, 0.6, 5.4.0-37-generic, x86_64: installed
virtualbox, 6.1.6, 5.4.0-33-generic, x86_64: installed
virtualbox, 6.1.6, 5.4.0-37-generic, x86_64: installed

govi@falcon:~$ lspci -knn | grep Net -A3; rfkill list
03:00.0 Network controller [0280]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter [10ec:b723]
    DeviceName: Sanji2 
    Subsystem: Hewlett-Packard Company RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter [103c:81c1]
    Kernel driver in use: rtl8723be
    Kernel modules: rtl8723be
0: phy0: Wireless LAN
    Soft blocked: no
    Hard blocked: no
1: hci0: Bluetooth
    Soft blocked: no
    Hard blocked: no

dmseg output:

govi@jarvis:~$ dmesg | grep rtl
[   19.219998] rtl8723be: Using firmware rtlwifi/rtl8723befw_36.bin
[   19.222073] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'rtl_rc'
[   19.222395] rtlwifi: rtlwifi: wireless switch is on
[   19.255565] rtl8723be 0000:03:00.0 wlo1: renamed from wlan0
[   24.711501] Bluetooth: hci0: RTL: loading rtl_bt/rtl8723b_fw.bin
[   24.820548] Bluetooth: hci0: RTL: loading rtl_bt/rtl8723b_config.bin
[   24.820567] bluetooth hci0: Direct firmware load for rtl_bt/rtl8723b_config.bin failed with error -2

Best Answer

  • Run in a terminal

    sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf <<< "options rtl8723be ant_sel=1"
    

    and reboot. That should fix the bad signal.

  • Related Question