Ubuntu – There are no usable PWM outputs

fan

I just installed ubuntu and I'm trying to fix the fan issue because it's alwaysi working , even when I open the laptop, I'm using an asus rog. I was trying to follow this tutorial How to control fan speed? but got stucked to the part when I type sudo pwmconig , there it asks me

Are you sure that
you want to setup this output for manual control? (n) 

and after I press n, it says There are no usable PWM outputs.
Any tips for solving would be highly appreciated, really looking to fix this major issue. BTW, I installed lm-sensor and this is what I got till the end

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +29.0°C  (crit = +103.0°C)

nouveau-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:            N/A  (high = +95.0°C, hyst =  +3.0°C)
                       (crit = +105.0°C, hyst =  +5.0°C)
                       (emerg = +135.0°C, hyst =  +5.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +30.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:         +26.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:         +28.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:         +26.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:         +26.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)

asus-isa-0000
Adapter: ISA adapter
cpu_fan:     25500 RPM
temp1:        +29.0°C  

SOLVED: This post helped me fix all the issues 😉

Best Answer

I've faced the same problem on a similar Asus laptop and ended up writing my own fancontrol config, since I was unable to get pwmconfig working.

Here's what I ended up using.

/etc/fancontrol

INTERVAL=2
DEVPATH=hwmon3/pwm1=
DEVNAME=hwmon3/pwm1=
FCTEMPS=hwmon3/pwm1=hwmon3/temp1_input
FCFANS=hwmon3/pwm1=hwmon3/fan1_input
MINTEMP=hwmon3/pwm1=50
MAXTEMP=hwmon3/pwm1=100
MINSTART=hwmon3/pwm1=60
MINSTOP=hwmon3/pwm1=30
MINPWM=hwmon3/pwm1=30
MAXPWM=hwmon3/pwm1=255

With this config I could start fancontrol by running sudo fancontrol and as a deamon with sudo service fancontrol start

I found it useful to run watch sensors and stress --cpu 4 when tweaking the config to confirm that fancontrol keeps the temperature at a ok level, even when all cpu cores were running at 100%.

Related Question