Ubuntu – Ubuntu 20.04 “Dumthe output” No sound card in use

20.04soundcard

Running latest Ubuntu 20.04 Kernel version 5.4.0-31

Just as simple as other questions about this topic, I've tried every solution available on forums but nothing seems to work, the main problem is that no sound card is in use

With this command lspci -nnk | grep -A2 Audio there's an output

08:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation TU104 HD Audio Controller [10de:10f8] (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. TU104 HD Audio Controller [1043:8708]
Kernel modules: snd_hda_intel
08:00.2 USB controller [0c03]: NVIDIA Corporation TU104 USB 3.1 Host Controller [10de:1ad8] 
(rev a1)
0a:00.4 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Starship/Matisse HD Audio 
Controller [1022:1487]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Starship/Matisse HD Audio Controller [1043:8723]
Kernel modules: snd_hda_intel
0b:00.0 SATA controller [0106]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI 
mode] [1022:7901] (rev 51)

but none of them are in use, reloading alsa also shows this so I'm kind of stuck, any help would be appreciated,

Best Answer

  • I ran into this exact same issue on my issue. I don't know if you are experiencing the same problem because it ended up being that timidity-daemon was causing this to appear. I ended up having to remove that and it started working.

    The one thing I can suggest as a workaround is running this command

    sudo alsa force-reload
    

    This would force my device to start working again.

  • Related Question