Ubuntu – WSL – /dev/loop0 workaround

devicesloop-devicemountwindows-subsystem-for-linux

I am trying to setup Bochs as shown in this tutorial. However, I'm using WSL and there is no loop0 device.

# bochsrc.txt #
megs:        32
romimage:    file=/usr/share/bochs/BIOS-bochs-latest, address=0xf0000
vgaromimage: /usr/share/bochs/VGABIOS-elpin-2.40
floppya:     1_44=/dev/loop0, status=inserted
boot:        a
log:         bochsout.txt
mouse:       enabled=0
clock:       sync=realtime
cpu:         ips=500000

# update_image.sh #    
sudo losetup /dev/loop0 floppy.img
sudo mount   /dev/loop0 /mnt
sudo cp      src/kernel /mnt/kernel
sudo umount  /dev/loop0
sudo losetup -d /dev/loop0 

# run_bochs.sh #
# mounts the correct loopback device, runs bochs, then unmounts
sudo losetup /dev/loop0 floppy.img
sudo bochs   -f bochsrc.txt
sudo losetup -d /dev/loop0

Available devices are:

  • block
  • fd
  • kmsg
  • lxss
  • null
  • ptmx
  • pts
  • stdin
  • stdout
  • stderr
  • shm
  • tty[x]
  • zero

Is there any way I can tweak the above code to work with an available device?

Best Answer

There is no /dev/ support in Windows Subsystem for Linux (WSL). There is a Microsoft User Voice Page where you can comment your needs for such support. Currently 779 people have voted for this feature. You can post a comment linking back to this question and pointing out how the feature is needed to install your software.

For myself it would be great to have /sys/class/backlight support. It seems every WSL user has something they'd like supported in future versions.

Related Question